На базі ліцею №24 у Луцьку шкільні кухарі вчаться готувати нові страви – салати, м’ясні та рибні страви, десерти та напої.
Навчання з підвищення кваліфікації проводить майстер-шеф Євген Чернуха – засновник кулінарної школи, учасник професійних міжнародних освітніх програм, куратор столичних ресторанів, експерт і фуд-продюсер знакових передач «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Таємний експерт», «Дешево та сердито», «Життя без обману». Про це повідомили на сайті Луцькради.
Організував навчання Луцький комбінат шкільного і студентського харчування – підприємство, що обслуговує 25 шкіл міста Луцька.
«2 роки тому ми запросили шеф-кухарів із Києва, щоб вони допомогли нам оновити меню. Наше попереднє меню було однотипне, а наші діти – сучасні, вони постійно хочуть чогось смачного і нового. Самі ми не могли цього зробити. І я вирішила, що нам треба вчитися, розвиватися, тому запросила кухарів Кулінарної школи», – розповіла директорка комбінату Світлана Шмід.
Співпраця комунального підприємства з Кулінарною школою Євгена Чернухи триває вже два роки. Щокварталу його фахівці проводять навчання на базі шкіл у різних мікрорайонах Луцька. Вони пропонують їдальням варіанти оновлення меню з урахуванням сезонних овочів та фруктів. Крім того, тримають зворотний зв’язок. Якщо якась зі страв не полюбилася дітям, Євген пропонує альтернативу.
Цього разу майстер-шеф та його команда проводить навчання впродовж трьох днів. Завідувачі виробництва шкільних їдалень та власне кухарі опановують приготування салатів, м’ясних, рибних страв, гарнірів, випічки та нової буфетної продукції, адже булочки та піци вже не мають такого попиту у дітей, як раніше.
«Працюємо над тим, щоб шкільне харчування було і корисним, і смачним. Для цього в популярних зараз стравах заміняємо шкідливі інгредієнти. Наприклад, салат “Цезар” сьогодні ми зробили не з майонезним соусом, а з соусом на основі йогурту. Курячі нагетси у нас смажаться не у фритюрі, а запікаються на грилі в делікатному паніруванні. З таким підходом ці страви будуть вважатися здоровим харчуванням, і їх можна пропонувати дітям», – розповів Євген Чернуха.