Ніжні пряники на сметані довго залишаються м’якими.
Пряники на сметані рецепт / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Імбирні пряники у багатьох людей є улюбленим десертом. Такі ласощі готуються нескладно — впораються навіть новачки в кулінарії. А результат порадує всю сім’ю. Пропонуємо приготувати ніжні пряники на сметані, які довго не черствіють. Мед і спеції урізноманітнюють смак, а лимонна глазур доповнить десерт.
Пряники на сметані та меді
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 420 г;
- сметана — 200 г;
- яйця — 1 шт;
- яєчний жовток — 1 шт;
- цукор — 60 г;
- сіль — 0,5 чайн. л.;
- вершкове масло — 50 г;
- рідкий мед — 2 стіл. л.;
- розпушувач для тіста — 2 чайн. л.;
- кориця мелена — 1 чайн. л.;
- імбир мелений — 0.5 чайн. л.;
- мускатний горіх — 0.3 чайн. л.;
- лимонна цедра — 1 чайн. л.
Інгредієнти для глазурі:
- яєчний білок — 1 шт;
- лимонний сік — 1 чайн. л.;
- цукрова пудра — 150 г.
Вершкове масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно стало м’яким. Якщо мед густий, то розтопіть його на водяній бані. Одне яйце розділіть на жовток і білок.
Усі сухі спеції та розпушувач змішайте з приблизно 100 г борошна. Решту борошна окремо просійте через сито, щоб готові медові пряники були м’якими та пишними.
Яйце і жовток збийте до однорідності з сіллю, цукром, сметаною і медом. Потім додайте м’яке вершкове масло і лимонну цедру, ще раз перемішайте. У яєчну суміш вмішайте прянощі з борошном, а також порціями всипайте просіяне борошно. Замісіть руками тісто, яке має бути м’яким, однорідним і майже не липнути до рук.
Тісто загорніть у плівку і викладіть у холодильник на 30 хвилин.
Охолоджене тісто розкачайте в тонке коло на присипаному борошном столі. Виріжте з тіста круглі пряники і викладіть на деко з пергаментом. Враховуйте, що під час випікання пряники злегка піднімуться.
М’які пряники на сметані / фото pixabay.com
Випікайте пряники на сметані та вершковому маслі 20-25 хвилин. Готові вироби повністю остудіть.
Глазур для пряників готується так: збийте яєчний білок із цукровою пудрою на мінімальній швидкості блендера. Поступово вливайте лимонний сік, продовжуючи збивати суміш. Готовою глазур’ю покрийте пряники та залиште застигати.