
На Рівненщині зафіксували два нові випадки ботулізму — подружжя госпіталізовано після вживання домашньої м’ясної тушкованки.
Про це повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
За інформацією рівненських фахівців, захворіли подружжя 1981 та 1983 р.н. Захворювання пов’язане з вживанням м’ясної консерви — тушкованки зі свинячого м’яса домашнього приготування із власної сировини.
Лабораторного підтвердження наразі немає – діагноз встановили на основі клінічних проявів, характерних для ботулізму.
Пацієнтів у стані середньої важкості госпіталізували до Волинської обласної інфекційної лікарні. Вони перебувають під постійним медичним наглядом та отримують необхідне стаціонарне лікування. Введено ботулінічний антитоксин.
Це четвертий та п’ятий випадки ботулізму в області з початку року. Фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели епідеміологічне розслідування.
Нагадаємо, на Сарненщині у липні протягом тижня зареєстрували три випадки захворювання на ботулізм. Перші два випадки зареєстрували в Немовицькій громаді, третій – у дитини з Сарн. Всі потерпілі попередньо вживали домашні м’ясні консерви.
Рівненські фахівці застерігають: не вживайте домашні консерви, якщо не впевнені у правильності їхнього приготування та термічної обробки.
Симптоми ботулізму: двоїння в очах, сухість у роті, утруднене ковтання, загальна слабкість.
При перших ознаках — терміново звертайтесь до лікаря!
Читайте також: В Україні за перші пів року троє людей померли від ботулізму: як уберегтися від отруєння
