Фермерське господарство «Молочна ферма» у селі Здовбиця на Рівненщині завдяки грантовій програмі «СТВОРЮЙ!» розширив виробництво власної крафтової продукції.
Про це пише видання Delo.ua.
Ферма виробляє молочну продукцію лише три роки, але вже здобуло неабияку прихильність споживачів. Через проблему збуту власниця ФГ «Молочна ферма» Галина Лукашук вирішила переробляти молоко на продукцію з більшою доданою вартістю.
Наразі підприємство щодня переробляє від 2500 до 3300 літрів молока, пропонуючи понад 40 позицій.
Можливість розвиватися підприємству Галини отримала завдяки грантовій програмі «СТВОРЮЙ!». Так ферма придбала сироварню-пастеризатор на 300 літрів, маслобійку на 200 літрів та машину для формування масла продуктивністю 300 кг на годину.
«Нова техніка відіграла важливу роль у збільшенні виробництва. Сироварня-пастеризатор дозволила наростити обсяги перероблення на 300 літрів за цикл. А машина для формування масла значно покращила якість продукції, забезпечуючи рівномірні та однакові бруски», – пояснює Галина.
Крім того, раніше цей процес виконували вручну двоє працівників. Нове обладнання дозволило залучити їх на інших виробничих етапах, а автоматизація пришвидшила виготовлення продукту. Завдяки цьому щомісячні обсяги виробництва масла зросли зі 100 до 400 кг.
У 2023 році ферма щомісяця виготовляла 6-9 тонн продукції, минулого року обсяги зросли до 20 тонн, а зараз до 28-30 тонн.
Поки продукція «Молочної ферми» представлена у 80 магазинах-партнерах у Рівненській області та Львові.
«Попит на нашу продукцію дуже великий, кількість замовлень зросла утричі – до нас постійно звертаються магазини щодо співпраці. Однак ми змушені відмовляти, адже не могли забезпечити необхідні обсяги виробництва. Втім, у нас амбітні плани на майбутнє. Ми прагнемо масштабувати виробництво до 30-40 тонн на місяць, а також розпочати виготовлення морозива», – розповідає Галина Лукашук.