Розповідаємо, чому аспірину не місце в банках з хрусткими огірками і соковитими помідорами.
Аспірин в консервації шкоду / фото ua.depositphotos.com
Багато людей, які в дитинстві залишалися на літо в селі, запам’ятали, як бабуся готувала закрутки на зиму і додавала в банки аспірин. У когось так робили мами, а хтось і сам так готує консервацію.
Такий метод приготування закруток вважається застарілим, і в інших країнах його не використовують. Але як щодо користі для здоров’я? Ми розібралися, навіщо додають аспірин в консервацію і чи шкідливі такі народні рецепти.
Навіщо в консервацію додають аспірин
Радянські господині додавали аспірин в консервацію, щоб продукція довше зберігалася. Аспірин або ацетилсаліцилова кислота мав репутацію чудо-таблетки, з якою соління зберігаються довго і не вибухають, набувають хрусткого смаку, а розсіл в них стає прозорим. Коштував аспірин дешево і був в наявності в будь-якій домашній аптечці. Навіть після розпаду СРСР рецепт передавався наступним поколінням і нинішні господині досі «годують» овочі аспірином.
Чи шкідлива консервація з аспірином
Любителі домашніх солінь переживають, чи можна класти аспірин в огірки та інші консерви. Лікарі стверджують, що в таких закрутках немає нічого корисного. Змішувати ліки з їжею — погана ідея.
Ацетилсаліцилова кислота дійсно створює в банках кисле і антимікробне середовище, але також виділяє в консервації шкідливі фенольні сполуки. Якщо покуштувати таких овочів і випити розсолу з аспірином, то можна серйозно нашкодити печінці і ниркам. Після довгого настоювання солоні овочі з аспірином стають токсичними для шлунка.
Чим можна замінити аспірин в домашніх умовах
Якщо хочете знайти безпечні альтернативи аспірину — додайте в помідори і огірки природні окислювачі.
Ось чим можна замінити аспірин в консервації:
- Оцет. Краще не використовувати столовий оцет і оцтову есенцію, оскільки це синтетичні продукти. Для засолювання беріть спиртовий, яблучний, винний або виноградний оцет.
- Лимонна кислота. На 1 літр консервації беріть 1 столову ложку «лимонки».
- Журавлина. Ця ягода достатньо кисла, щоб повністю замінити оцет в соліннях. На 3-літрову банку беріть 12-15 ягід. Вони містять бензойну кислоту, яка є чудовим консервантом. Особливо смачною з журавлиною виходить квашена капуста.
А таблетки аспірину краще сховайте в аптечку і більше не використовуйте на кухні.